Čekanka obyčejná získala svůj poetický název tak jako mnoho jiných rostlinek, z pověstí a pověr. V dávných dobách krásná modrooká princezna marně čekala na svého milého. Z jejích slz údajně vznikly květiny čekanky.
Čekanka
Čekanka obyčejná (Cichorium intybus L.) je rostlina známá od pravěku. V Evropě byla hojně rozšířena a využívána našimi předky, přičemž na Slovensku byla oblíbená zejména mezi pastevci. Čekanka má množství lidově zažitých názvů. Skrývá se pod pojmem cigorka, cigorie, počestník, modrokvět nebo kořen svatého Petra. Najdeme ji podél cest, na loukách, polích a polních cestičkách.
V minulosti se podle otevírání květu čekanky a podle polohy Slunce na obloze určoval čas.
Inulin ukrytý v kořenech
Čekanka je trvanlivá rostlina dosahující výšky 30 – 120 cm. Listy má zoubkaté, kopinaté, květy jsou tmavě modré. Jemně připomínají chrpy. Léčivý kořen čekanky dosahuje délky až 150 cm a má vřetenovitý tvar. Zevně je kořen šedohnědý, zevnitř bílý nebo nažloutlý. Rostlina nevoní, kořen má však nahořklou chuť.
Čekanka je využitelná celá. Sklízí se kořen, listy, květiny a kvetoucí nať. Čekanka obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuk, železo, hořčík, vápník, mangan, vitamíny A, skupiny B, C, E, K, betakaroten a jiné. Kořeny rostliny obsahují inulin, bílkoviny, fruktózu, pryskyřice, třísloviny, olej, enzymy a jiné. Vykopávají se na podzim. V kořenu čekanky se nachází až 49% inulinu. Listy také obsahují inulin a mléčnou šťávu. Nadzemní část čekanky sbíráme v době kvetení, nejčastěji v červenci a v srpnu. Mladé čerstvé listy čekanky jsou vhodné pro přípravu salátu.
Čekanka
Rostlinné probiotikum naleznete v nenápadné čekance
Čekanka je výjimečná obsahem inulinu, který patří mezi polysacharidy s probiotickým účinkem na střeva. Upravuje střevní peristaltiku a chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva. Slouží jako přírodní probiotikum. Jeho kalorická hodnota je minimální a nezvyšuje ani hladinu krevního tlaku. Takto dohlíží na správné vstřebání živin, především vápníku. Zároveň nenápadně preventivně působí proti vzniku osteoporózy. Zajišťuje správné trávení a vyvolává pocit sytosti, proto je vhodná i při hubnutí a dietách. Rostlina má také mírné sedativní účinky, pomáhá při napětí, úzkosti a stresu.
Sbíráme zejména kořen čekanky
Sklizeň kořene nastává na podzim, v září a v říjnu. Po důkladném umytí se kořeny nařežou na cca 15centimetrové kousky a usuší venku nebo s pomocí umělého tepla při teplotě do 40 ºC. Kořen je žlutohnědý až světle hnědý, suché části jsou na povrchu kruhovitě zvrásněné.
Čekanka a kořen čekanky
Léčivé účinky čekanky
pomáhá při onemocnění jater a žlučníku
podporuje funkci jater
podporuje činnost imunitního systému
detoxikuje organismus
pomáhá při onemocnění močových cest
podporuje látkovou výměnu
uklidňuje nervovou soustavu
slouží jako podpůrná pomoc při cukrovce
zvyšuje chuť k jídlu
podporuje trávení
zevně se používá u vředů a otoků
Cigorka: čekankový nápoj, který známe z dětství
Již od 17. století byly čekankové kořeny využívány jako surovina pro výrobu kávoviny. Věděli jste, že význam čekanky vzrostl v době napoleonských válek, kdy byl v Evropě akutní nedostatek kávy? Cigorka je výbornou náhražkou klasické kávy. Neobsahuje kofein a díky zdravotním benefitům patří k nejzdravějším nápojům. Je plná výživných látek a v minulosti se jí v léčitelství připisovaly mnohočetné účinky.
Nápoj z čekanky
Příprava čekankové kávy je jednoduchá
Nakrájené kořeny čekanky se usuší v troubě při teplotě do 40 ºC, jemně se osmaží a najemno pomelou. Káva z čekanky se doporučuje k povzbuzení činnosti jater.
Čaj z čekanky pomůže při trávicích potížích
Jednu čajovou lžičku kořene čekanky vložte do 250 ml vroucí vody a vařte ještě 5 minut. Odstavte a nechte 10 minut louhovat. Sceďte a teplý čaj pijte dvakrát denně. Čaj se užívá nejen při trávicích problémech, pomůže i při cukrovce, onemocnění močových cest, ledvinových kamenech a při zánětech horních cest dýchacích.