Pátek, 7 října, 2022
- Komerční sdělení -magazin
HomeDomovJako díky nevydařené chodbě lze přijít k luxusnímu šatnímu prostoru

Jako díky nevydařené chodbě lze přijít k luxusnímu šatnímu prostoru

Co charakterizuje interiér tohoto bytu? Kvalitní přírodní materiály, praktický nábytek na míru se spoustou odkládacího prostoru a jemná nadčasová barevnost? Ano, ale především byl tvořen tak, aby se zde cítili dobře děti i dospělí. family friendly.

Rozloha: 90 m2; 3,5-pokojový byt

Mladou rodinku se dvěma dětmi oslovil byt v novostavbě s prostornou společenskou zónou a velkým balkonem. Dvě koupelny, dvě místnosti na dětské pokoje i velký šatník jim hrály do karet. S čím se však odmítli ztotožnit, byla navzdory velkorysé metráži bytu malá úzká vstupní hala a také dlouhá chodba plná dveří. Manželé se shodli, že vylepšení dispozice a komplexní zařízení jejich budoucího domova raději svěří do rukou profesionálům. Své dobré rozhodnutí později velmi ocenili.

Dispoziční odlehčení
Spolupráci začali se sympatickou architektkou Anitou Stankovou, která chytrou úpravou nenosných příček vytvořila přesně to, co domácí potřebovali, a přidala i další výhody. Co všechno úpravou dispozice získali? V první řadě mnohem větší vstupní halu, kde mohou domácí komfortně vítat návštěvu či bez omezení sundat kufry po návratu z dovolené.

úložný vestavný nábytek v chodbě s dveřmi bez zárubní
Jednotné materiálové provedení nábytku se táhne celým interiérem. Vstupní halu plynule propojuje s otevřenou denní zónou. Zdroj: Miro Pochyba

Navíc malým ukrojením z jedné části dětské zóny získaly přímo ve vstupní hale obrovské odkládací místo ve vestavěném šatníku až do výše stropu. Svým vzhledem téměř splývá s původní stěnou. Toto řešení jedním tahem odstranilo z dohledu hned dvoje dveří, které v hale působily rušivě.

Dispozičními změnami a optickými triky jsme proměnili původní úzkou chodbu plnou dveří na prostornější vstup vybavený velkým šatníkem. Vestavěný nábytek a dveře bez viditelných zárubní ze stejného materiálu nepoutají pozornost a téměř splývají se stěnami.

  • Ing. arch. Anita Stanková, umnaarchitektura.sk

Výměna příčky za nábytek
Největší efekt však přineslo zrušení příček samostatného šatníku v půdorysu kupovaného holobytu. Autorka návrhu tak mohla zvětšit jednu ze dvou stejně velkých koupelen o hloubku jedné skříně šatníku. Ostatní část šatníku spojila s ložnicí, ve které vytvořila takzvaný walk-in šatník jen truhlářskou výrobou na míru.

ložnice v béžové a smetanové barevnosti s walk-in šatníkem
Ložnici dodávají na útulnosti obrazy a textilní doplňky. Oproti vstupu se nachází walk-in šatník jako volně vestavěný nábytek, bez příčky. Zdroj: Miro Pochyba

Využila tak tloušťky odstraněných příček ve prospěch odkládacího místa, prostornější ložnice a zvětšené koupelny. Zároveň postačily jen jedny dveře z chodby na ložnici i šatník. Nová větší koupelna s vanou umožnila druhou koupelnu se sprchovým koutem, toaletou a malým umyvadlem zredukovat na minimum. Tento tah zvětšil vstupní halu.

Vsadili na trvanlivost
A to nejen volbou kvalitních nadčasových materiálů, ale také barevností. Domácí nechtěli experimentovat s krátkodobými trendy a zároveň se intuitivně vyhýbali čistě bílé, která na ně působila příliš chladně. Zvítězily jemné tóny béžové a máslovosmotanové. Základ celého interiéru tvoří dřevěná podlaha z běleného dubu.

Nevelký byt se díky chytré rekonstrukci změnil na ideální prostor pro menší rodinuNevelký byt se díky chytré rekonstrukci změnil na ideální prostor pro menší rodinu
Spolu s dýhovaným nábytkem ve světlých tónech přináší do domácnosti pocit útulnosti. „Moc se nám líbí, že celý byt vytváří jednolitý celek s příjemnými odstíny světlých zemitých barev,“ říká spokojená majitelka, „a nejvíc se těším z toho množství odkládacího prostoru.“

Dětská zóna je pojata hravější formou oproti ostatnímu interiéru. Dřevěný dekor na nábytku doplňují jemné pastelové tóny. V herně se opakuje prvek domečku jako opěrka na lavici s odkládacím prostorem. Spojením dvou dětských pokojů vytvořili komfortní dětskou zónu, která se bude postupně měnit podle potřeby jejích malých obyvatel.

Zatím jsou rozděleny jen funkčně: v jednom pokoji je ložnice a ve druhém herna, později studovna. Vedle šatníku jsou stěny dětského pokoje obloženy bílou omyvatelnou tabulí, na kterou si děti mohou kreslit.

- Komerční sdělení -PR články

Najnovjše články