Úterý, 30 dubna, 2024
- Komerční sdělení -magazin
HomeDomovBylinkový záhon: Jaké druhy bylinek zvolit a 6 inspirací, jak je pěstovat...

Bylinkový záhon: Jaké druhy bylinek zvolit a 6 inspirací, jak je pěstovat na menším prostoru

Bylinkový záhon: Jaké druhy bylinek zvolit a 6 inspirací, jak je pěstovat na menším prostoruGalérie (7)Zdroj: Shutterstock
Zahradní architektka poradila s výběrem bylinek a přiložila také inspiraci na různé typy bylinkových záhonů, které se vejdou i do menší zahrady.

Chtěli bychom si založit malý kořeninově-bylinkový záhon. Rostlinky většinou známe pouze ze supermarketů, a tudíž nemáme zkušenosti s jejich pěstováním. Víte nám poradit nějaké druhy koření a léčivých bylinek? Monika, Báhoň

Jeden problém s pěstováním koření a bylinek vám pomůžu vyřešit již při čtení odpovědi. Ať už pěstujete jedno nebo druhé, vězte, že převážně všechny kořeninové bylinky používané v kuchyni jsou zároveň i léčivé rostlinky.

Při jejich pěstování je dobré si dopředu rozmyslet, jaké druhy chcete pěstovat, a následně si je podle velikosti a trvanlivosti vysadit. Postupuje se v podstatě jako při zakládání klasického květinového záhonu, jen k výsadbě použijete aromatické rostlinky.

Nejvíce prostoru do výšky si pro své pěstování budou vyžadovat druhy, jako jsou například rozmarýn, kopr, libeček či fenykl. Ty by měly představovat nejméně početnou skupinu v záhonu.

Naopak nejpočetnější skupinou by měly být středně vysoké druhy, k nimž patří šalvěj, levandule, meduňka, estragon, saturejka, yzop, ale i dobromysl (v závislosti na odrůdě) a máta.

K těm nejnižším druhům, které by měly vyplňovat prostor mezi prvními dvěma skupinami, patří tymián, douška materina a pažitka. Pokud vám zde ještě chybí nějaké druhy bylinek, je to proto, že jsme doposud zmínili vytrvalé druhy rostlinek, ze kterých si můžete vytvořit stálou základnu aromazahrádky.

Tu lze každoročně doplňovat ještě o jednoleté, respektive letničkové druhy, bez kterých by asi seznam druhů nebyl kompletní. K těm patří například bazalka, majoránka, oregano, ale také kmín, pažitka či kopr. Těmito druhy lze každoročně doplňovat volné prostory mezi vytrvalými druhy.

Štiavec – salátová bylinka, kterou si oblíbíte pro její dekorativní vzhled i svěží chuťŠtiavec – salátová bylinka, kterou si oblíbíte pro její dekorativní vzhled i svěží chuť
Pokud rostlinky pěstujete ve volné půdě, vystačí si všechny s běžnou zálivkou – ani přehnanou, ani příliš nízkou. Každý druh vyžaduje jinou dávku vláhy a zlatou střední cestou neuškodíte žádnému.

Keříčkové bylinky nezapomínejte pravidelně seřezávat cca o třetinu, abyste si zajistili bohaté rozvětšení a co nespotřebujete hned, usušte si na zimu. Určitě vám dobře padnou během období nemocí jako první pomoc ve formě výluhu.

Různé způsoby pěstování bylinek nebo řešení vhodné i do malých prostor
Kromě klasických či vyvýšených záhonů je oblíbené také pěstování bylinek ve spirálách, vertikální (výborně poslouží dřevěné palety), v květináčích a v různých nádobách. Většina bylinek potřebuje slunečné stanoviště a drenážní podloží. Inspirujte se v galerii.


Tip redakce: Nechte se inspirovat chutnými recepty, které z Vás udělají hvězdu kuchyně.


- Komerční sdělení -PR články

Najnovjše články